maandag 20 april 2009

5 april: Off the Road Training Landgraaf

Alhoewel ik het afgelopen jaar best lekker aan het aanmodderen was had ik eerder al wel eens bedacht dat een beetje extra oefening en uitleg niet helemaal weggegooid geld zou zijn.. Vooral het rijden op los, mul zand is iets dat je als je ouder bent dan een jaar of 8 niet meer zo snel onder de knie krijgt. Een kwestie van wel weten maar niet durven of zo. Alle hulp en aanwijzingen zijn dan ook welkom.

In 2008 zijn een aantal off/all-road-scholen een soort van samenwerkingsverband aangegaan om gezamenlijk een offroad-training te geven op een wel heel spectaculaire plaats: een heuse zandgroeve in het Zuid-Limburgse Landgraaf. Met de Creme de la Creme als instructeurs.
Helemaal passend voor mij: heeel veeeel zand, brrr

Wel eerst even 210 kilometers naar het Zuiden. 06.15 uur vertrokken



Een uur of 9 aangekomen, alle tijd om af te laden, om te kleden en de briefing.




De hele Nederlandse 'Dakar-top' was uitgenodigd/opgedraven/ingehuurd om hun kennis op de wanabee-dakar-gangers over te brengen. O.a. Frans Verhoeven, Henk Knuiman, Arjan Brouwer, Bryan Zuidinga, Marcel van Drunen, Alex van de Broek en onze XT-held Henno! Ook Jurgen van den Goorberg kwam nog even buurten.





Dan de Plaats-Delict: Een flink gat in de grond van ca. 60 meter diep! Verschillende weggetjes rondom de groeve, omhoog en omlaag, bovenop een fraai stukje bos met prachtige singletrack slingerpaadjes met daarachter nog een geweldig speelterreintje met bulten, gaten en water. Ondergrond: zand, zand en zand afgewisseld met klei, kiezels, gravel en bosgrond.

Eat you heart out





Dakar-achtige zandduinen....




Samen met XT-maatje Edwin sloten wij aan bij de (let op) gevorderde beginners onder leiding van Bryan Zuidinga. Bryan is misschien niet wereldberoemd maar in de scene wel heel actief en gerespecteerd als instructeur.



De ochtendsessie was terug naar de basics: achtjes rijden, bult op bult af, wedstrijdje langzaam rijden(?) en oefenen van een flinke afdaling.

Het langzaam rijden werd afgesloten met een prachtig stukje single-track door het bos: kruip-door sluip-door, bukken voor overhangende takken, over dode bomen hobbelen en af en toe een banddikte verwijderd van een vrije val in de groeve ;-)

Helaas kon de huisfotograaf ons kennelijk niet zo makkelijk vinden, er zijn maar weinig plaatjes van.

Na de lunch was het onze beurt om af te dalen naar de bodem van de Pit.






Na het inspreken van moed door Bryan was het dan tijd om het mulle zand te lijf te gaan.











Gelukkig van mijn valpartijtjes geen foto's ;-)


dappere poging om aan het driften te komen: gewicht naar voren en gas dr op!


Mooie nieuwe XT





Gaaaaaaasss!





Ook de middagsessie werd afgesloten met fraai ritje door het bos en het andere speelveldje. Hadden we in de ochtend nog over bestaande paadjes gereden, in de middag mochten we zelf onze paadjes maken....


Had ik al gezegd dat heer Frans Verhoeven er ook was? Als goed instructeur vertel je niet alleen wat je moet doen maar dat laat je natuurlijk ook even zien....



en dat hoeft natuurlijk niet altijd helemaal goed te gaan.



Maar natuurlijk wel met applaus...



De dag werd afgesloten met een wedstrijdje.


Paar drankjes na afloop, opladen en naar het Noorden.
Superdag! dat ga ik nog een keer doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten